Εδεσσα. Των νερών και της ιστορίας


Πρωτεύουσα του πρώτου Βασιλείου των Μακεδόνων, βιομηχανικό κέντρο του 19ου αιώνα και κόσμημα των τρεχούμενων νερών του Εδεσσαίου ποταμού, η Εδεσσα αποτελεί ιδανικό τόπο για ένα ταξίδι στην ιστορία αλλά και στην πλούσια φύση της Πέλλας.
Χτισμένη στη σκιά του Βέρμιου, του Καϊμακτσαλάν, της Τζένας και του Πάικου, η πόλη «βλέπει» τον εύφορο κάμπο της από την άκρη του «Βράχου», του υψιπέδου όπου στέκει. Σήμα κατατεθέν της το Πάρκο των Καταρρακτών, ένα υπέροχο καταπράσινο σκηνικό, όπου τα νερά πέφτουν από ύψος που φτάνει μέχρι και τα 70 μέτρα στον καταρράκτη Κάρανο. Δίπλα του βρίσκεται η περιοχή των Μύλων όπου σώζονται αλευρόμυλοι, νερόμυλοι, βυρσοδεψεία, σησαμοτριβείο. Αξίζει να μπούμε στο Κανναβουργείο για να δούμε τον αυθεντικό εξοπλισμό του παλιού εργοστασίου που εντάσσεται στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού μαζί με τα αναπαλαιωμένα κτίρια της κάποτε ισχυρής κλωστοϋφαντουργίας. Ενδιαφέρουσα βόλτα είναι εκείνη που ακολουθεί το πλακόστρωτο μονοπάτι από το πάρκο των καταρρακτών και κατεβαίνει στον κάμπο του Λόγγου. Εδώ στέκει η αρχαία πόλη της Εδεσσας αλλά και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Πόλος έλξης της πόλης είναι επίσης η παλιά γειτονιά, το Βαρόσι, με τα σοκάκια και τα πέτρινα σπίτια με τα σαχνισιά. Στο Λαογραφικό της μουσείο θα δούμε φορεσιές, υφαντά, εκκλησιαστικά κειμήλια, σπάνια βιβλία και εργαλεία μιας άλλης εποχής. Δίπλα του ορθώνεται το κτήριο του παλιού Παρθεναγωγείου και η βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (14ος αιώνας). Πιο πάνω, στο Κιουπρί, δεσπόζει ένα τέλειο μονότοξο πέτρινο γεφύρι που ταιριάζει απόλυτα με τη βλάστηση και τα γάργαρα νερά που ακόμα κινούν τον παλιό μύλο του Σαλαμπάση. Πριν αφήσουμε την πόλη θα επισκεφτούμε το, σπάνιο για την Ελλάδα, ενυδρείο ενδημικών ψαριών, ερπετών και αμφίβιων. 6 χιλιόμετρα έξω από την Εδεσσα θα συναντήσουμε το μεγάλης οικολογικής σημασίας υδροβιότοπο της Λίμνης Αγρα, όπου θα κάνουμε βαρκάδα και θα γνωρίσουμε τα γραφικά χωριά Νησί και Βρυττά. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ θα βρεθούν στο μαγευτικό τοπίο του Βόρα ή Καϊμακτσαλάν, όπου λειτουργεί ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Η περιήγησή μας στη βόρεια Πέλλα μπορεί να σφραγιστεί μέσα στη ζεστή πισίνα του υδροθεραπευτηρίου του Λουτρακίου (Πόζαρ).
Θα πάτε
Απέχει 560 χλμ. από την Αθήνα και 89 από τη Θεσσαλονίκη.
Θα μείνετε
Ξενία (29706), Αιγαί (29888), Καταρράκτες (22300), Βαρόσι (21865), Χαγιάτι (51502), Αλφα (22221), (34116), Ελενα (23218).
Θα φάτε
Τσομλέκι (κρέας με λαχανικά σε πήλινη γάστρα), σταμνάτο, χοιρινό με πράσινο, πέστροφες, πίτες, τραχανά, φλογέρες, τουρσί, πιπεριές, ντόπια ζυμαρικά, τυρί μπάτσο. Πιείτε κόκκινο κρασί και τσίπουρο. Ξεχωρίζουν τα στέκια: «Καταρράκτες», «Κανναβουργείο», «Σταθμός», «Πέτρινο».
Χρήσιμα τηλέφωνα
Κωδικός: 23810 Δήμος: 22966
Αστυνομία: 23333.

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες