Ναζιστικές θηριωδίες και εγκλήματα
Η σφαγή των Καλαβρύτων αναφέρεται στην εξολόθρευση του ανδρικού πληθυσμού και την επόμενη συνολική καταστροφή της πόλης των Καλαβρύτων στην Ελλάδα, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.
Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου.
Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Από την εκτέλεση στην οδό Ξενίας. Το κορμί του ΕΠΟΝίτη Βλάση Αποστολέρη.
The Massacre of Kondomari. On 2 June 1941
Ελλάδα. Το Ολοκαύτωμα της Καντάνου Κρήτης
Την επόμενη μέρα μετά την τελική επικράτηση των δυνάμεων του Άξονα στη Μάχη της Κρήτης, μια μονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes εκτελούν, για αντίποινα στην πρωτοφανή αντίσταση που αντιμετώπισαν, όλους τους άνδρες του χωριού Κοντομαρί. Οι ναζιστικές δυνάμεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, συνέλαβαν 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας να ζήσουν μονάχα οι ηλικιωμένοι. Την επόμενη μέρα, 3 Ιουνίου του 1941, οι ναζιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε ένα ακόμα έγκλημα πολέμου: το Ολοκαύτωμα της Καντάνου. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους περίπου 180 κατοίκους του χωριού, έσφαξαν ακόμα και τα ζώα τους ενώ πυρπόλησαν όλα τα σπίτια.Αθήνα 1943, απαγχονισμένα ελληνόπουλα. (Φωτογραφία Drehsen)
Ελλάδα. Οι αγωνιστές Τόδουλος και Φαρίδης κρεμασμένοι από τους Γερμανούς, δίπλα στη λίμνη Ιωαννίνων, 1944. Τη φωτογραφία αυτή, που αποκαλύπτει την παράτολμη ιδιοσυγκρασία του, ο Κώστας Μπαλάφας την τράβηξε σε φρουρούμενη περιοχή, κρύβοντας τη μηχανή του μέσα σε μια σακούλα με κρεμμύδια.
Πηγή του άρθρου: Φωτογραφική εγκυκλοπαίδεια - Φωτογραφίζοντας ναζιστικές θηριωδίες
Ύποπτοι αντίστασης κρεμασμένοι στα μπαλκόνια, σε δημόσια θέα, από γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στην ουκρανική πόλη του Χάρκοβο (Ρωσικά: Χάρκοβο)
Λευκορωσία, Mink,1941.
Ο απαγχονισμός του παρτιζάνων Μάσα Broskina (Maria "Masha" Bruskina) και Volodya Sherbateyvich.
Ο απαγχονισμός του παρτιζάνων Μάσα Broskina (Maria "Masha" Bruskina) και Volodya Sherbateyvich.
Λευκορωσία, Mink,1941 -1942
Λευκορωσία. Minsk. 7η του Μάη του 1942, Κεντρική Πλατεία (στο παρασκήνιο - η καταστροφή του ξενοδοχείου "Paris"). Ένας από τους δύο που απαγχονίστηκαν - Isay Kazinets
Στις 20 Ιουλίου 1941 ένα εκτελεστικό απόσπασμα της Βέρμαχτ εκτέλεσε 16 αντιστασιακούς στην περιοχή Palanka κοντά στο Βελιγράδι. Τη δεκαετία του ΄60 ένα γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό, το West German weeklies, δημοσίευσε τις φωτογραφίες της εκτέλεσης στις οποίες διακρίνεται ένας γερμανός στρατιώτης χωρίς κράνος, ζώνη και διακριτικά να κατευθύνεται προς τα θύματα πριν από την εκτέλεση. Το περιοδικό ζητούσε από τους αναγνώστες να αναγνωρίσουν τον στρατιώτη. Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί από έναν άλλο στρατιώτη της Βέρμαχτ και τις εμφάνισε ένας κάτοικος της Palanka.
Οι όμηροι πυροβολήθηκαν στο Maribor και Celje, οι Γερμανοί οδήγησαν τα φορτηγά στο Γκρατς. Τους έκαψαν στο νεκροταφείο σε κλίβανο για καύση νεκρών.
Slovenščina: Nalaganje ustreljenih talcev krste, Stari Pisker, 22. julija 1942.
Από το 1941 οι Γερμανοί άρχισαν να σκοτώνουν μαζικά ομήρους της Σλοβενίας, προκειμένου να τρομάξουν τους κατοίκους της περιοχής και να τους αποτρέψουν να ενταχθούν στην εθνική αντίσταση.
Δημόσια εκτέλεση στην κατεχόμενη Πολωνία
Φωτογραφία: Gerhard Gronefeld
Πάντσεβο, 22 Απριλίου του 1941 DHM, Βερολίνο.
Russia, Soviet Union. July 1942. Image taken by Tamás Konok.
Εκτέλεση με τσεκούρι.
Γιουγκοσλάβος παρτιζάνος εκτελείται από τους Γερμανούς ναζί στρατιώτες. Εκτέλεση από ένα κτηνώδες καθεστώς.
Η Ζόγια Κοσμοντεμιάνσκαγια ήταν μια Σοβιετική Αντιστασιακός και μια από τις γνωστότερες ηρωϊδες της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν γνωστή μετά θάνατον με την επωνυμία -Ρωσίδα Ζαν Ντ' Αρκ-, καθώς εκτελέσθηκε από τους ναζί δια απαγχονισμού σε ηλικία 18 ετών, κατηγορούμενη για δολιοφθορά. Ο προπαγανδιστικός χαρακτήρας που έλαβε από τους θύτες η τιμωρία της προκειμένου να εκφοβίσουν τους κατεχόμενους σοβιετικούς πληθυσμούς, τη μετέτρεψε σύντομα σε εθνικό σύμβολο.
Ο Peter Egner πρέπει να είναι μεταξύ των αξιωματικών στα SS Τάγματα Θανάτου ( τα οποία λειτουργούσαν υπό την αιγίδα της Γκεστάπο) και ήταν ένοχος για τον θάνατο 17 χιλιάδων ανθρώπων στο Βελιγράδι και τα περίχωρά του. Φωτογραφία: EPA
Θύματα: περισσότερα από 30 χιλιάδες, με τον πιο ειδεχθή τρόπο από δυνάμεις των SS το Σεπτέμβριο του 1941. Με τη βοήθεια τοπικών συνεργατών και της ουκρανικής αστυνομίας εκτέλεσαν 33771 εβραίους πολίτες του Κίέβου κάτι που θεωρείται η μεγαλύτερη μεμονωμένη σφαγή στην ιστορία του Ολοκαυτώματος.
0 σχόλια