Κομοτηνή. Ταξίδι στην Ανατολή

Γνώρισε ακμή και πλούτο. Υπήρξε σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης. Πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης, η Κομοτηνή είναι μια ζωντανή πόλη, όπου διαφορετικοί πολιτισμοί, θρησκείες και αρχιτεκτονικές συνδυάζονται φτιάχνοντας ένα γοητευτικό σύνολο.
Η περιπλάνησή μας ξεκινά από το μεγαλύτερο μνημείο, το Φρούριο, του οποίου σώζονται τα τείχη. Μέσα τους βρίσκεται ο Μητροπολίτικος Ναός Κοιμήσεως με τη θαυματουργή εικόνα και το νεοκλασικό κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ανάμεσα στα αρχοντικά της πόλης ξεχωρίζουν τα κτίρια του συλλόγου «Η Ενωσις», του ενδιαφέροντος Λαογραφικού Μουσείου, το αρχοντικό Τσανακλή και το κτίριο που στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πανέμορφο είναι και το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο (ωδείο), δίπλα στο ιστορικό 1ο Δημοτικό. Η βόλτα μάς οδηγεί κάτω από το Εσκί τζαμί με τον εντυπωσιακό μιναρέ ή κάτω από τον κεντρικό Πύργο του Ρολογιού, που στέκει δίπλα στο μιναρέ του τεμένους Γενί Τζαμί (1585). Γύρω από τα τελευταία απλώνεται η μοναδική παλιά πόλη με τα δαιδαλώδη δρομάκια και τα χαμηλά μαγαζάκια. Θα χαθούμε στα τενεκετζίδικα της πλατείας Ηφαίστου, τα στραγαλατζίδικα, τα εργαστήρια σουτζούκ λουκούμ και τα μαγαζιά με τους τσεβρέδες. Υπέροχο είναι το παζάρι της Τρίτης, όπου πωλούνται από φρούτα και πουλερικά μέχρι χαλιά, ενώ τα ελληνικά γίνονται ένα με τα τουρκικά, τα πομάκικα και τα ρομ. Χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Κομοτηνής είναι και το Πτωχοκομείο-Ιμαρέτ, που φιλοξενεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο, αλλά και η Δημοτική Αγορά απέναντι από τον μουσουλμανικό Μεντρεσέ. Πραγματικά αξίζει να γνωρίσουμε τις γραφικές γειτονιές της πόλης, όπως είναι η Τενεκέ-Μαχαλά των Ρομά ή ο οικισμός του Ηφαίστου με τα πολύχρωμα χαμόσπιτα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η παλιά αρμένικη συνοικία, αλλά και η μουσουλμανική Γενιτζέ με τα αυθεντικά ανατολίτικα σπίτια. Κατόπιν θα πρέπει να επισκεφθούμε το αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από όλη τη Θράκη, καθώς και τον πλούσιο Δημοτικό Κήπο. Εξω από την πόλη θα συναντήσουμε τη γραφική Μαρώνεια με τον αρχαιολογικό χώρο ή ακόμη τη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Θα αποχαιρετήσουμε την πολύβουη Κομοτηνή με ένα γεύμα που μπορεί να συνδυάσει γεύσεις από τη Θράκη, τον Πόντο, την Τουρκία, τους Πομάκους και τους Ρομά.
Θα πάτε
Απέχει από την Αθήνα 785 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 212. Μπορείτε να φτάσετε μέσω Αλεξανδρούπολης (αεροπορικώς Ο.Α. 210-9666666).
Θα μείνετε
Φιλία (27500), Olympos Hotel (37690), Αστόρια (35054-5), Αρχοντικό Χρήστου - Εύης (33560), Ορφεύς (37180), Ξενία (22158), Ανατολία (36242), Ρωξάνη (Μαρώνεια, 25330-21501).
Θα φάτε
Γιουφκάδες, χοιρινό με λάχανο, κεμπάμπ, τουρσιά, τσιγεροσαρμάδες, κεφαλόπουλα, πληγούρι, σουβάν κεφτέδες, παστουρμά και λουκάνικα Καππαδοκίας, σαρακατσάνικο τυρόψωμο και κουλουρόπιτα, χοιρινό «μισίσκολο». Πιείτε μαρωνίτικα κρασιά. Απολαύστε γλυκά ταψιού, σεκέρ παρέ, μαλεμπί, σουτζούκ λουκούμ, τουλούμπες, πιπεράτα και γλυκά στραγάλια.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Κωδικός: 25310 Δήμος: 24444
Αστυνομία: 83201

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες