30 Ιουλίου 1943 Εκτέλεση 6 αγωνιστών στο Σκοπευτήριο Καισαριανής



Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους έξι αντιστασιακοί:

ΗΛΙΑΣ ΔΟΥΡΜΟΥΣΟΓΛΟΥ, φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος της ΕΠΟΝ Νέας Ιωνίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΝΤΟΣ, υπάλληλος της Εμπορικής Τράπεζας, μέλος της ΕΠΟΝ Νέας Ιωνίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ, οινομάγειρος
ΣΠΥΡΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ, εργάτης, μέλος του Εργατικού ΕΑΜ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΛΛΗΣ, αμαξάς
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, οδηγός αυτοκινήτου




Όλοι τους είχαν συλληφθεί από τον πράκτορα της Γκεστάπο Κ. Ρεμούνδο, ο οποίος δρούσε σε συνεργασία με τους Ε. Παπαγρηγοράκη και τους αδελφούς Μαντά, που ανήκαν στην Ειδική Ασφάλεια της Ελληνικής Χωροφυλακής και ήταν παράλληλα μέλη της γερμανικής οργάνωσης αντικατασκοπίας ΜΠΟΥΝΤ στην οποία ενσωματώθηκε το 1943 η ελληνική φιλοναζιστική οργάνωση «Ένωσις Φίλων Χίτλερ». Η έδρα της ΜΠΟΥΝΤ ήταν στα κτίρια της οδού Παπαρηγοπούλου 5 και 7 στην πλατεία Κλαυθμώνος.



Η οργάνωση, την οποία οι Αθηναίοι της Κατοχής αποκαλούσαν <<Ελληνικά Ες-Ες>>, είχε δικό της δίκτυο κατασκόπων υπό τις διαταγές του Γερμανού Φρουράρχου Αθηνών Φρίτσε. 

Έργο τους ήταν να εντοπίζουν τις διαδρομές διαφυγής Ελλήνων προς τη Μέση Ανατολή. Δεκάδες από αυτούς πιάστηκαν εν πλω και παραδόθηκαν στους Γερμανούς προς εκτέλεση. Επίσης μέλη της ΜΠΟΥΝΤ εντόπιζαν Έλληνες πράκτορες, που υπηρετούσαν στις συμμαχικές δυνάμεις και επιχειρούσαν να φέρουν ασυρμάτους στην κατεχόμενη Ελλάδα, με στόχο την επικοινωνία της ελληνικής Αντίστασης με τους Βρετανούς και την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο.

(Μενέλαος Χαραλαμπίδης)

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες