3 και 4 Ιουλίου 1944 Το μπλόκο της Γούβας


Στη φωτογραφία ο Βαγγέλης Μαρτάκης. Μια πλατεία του Βύρωνα φέρει το όνομά του.

Την 3-7-44 και ώραν 23.30 ισχυρά δύναμις Ταγμάτων Ασφαλείας Ευζώνων τη συνοδεία Γερμανών Στρατιωτών ενήργησαν κύκλωσιν της συνοικίας Γούβας. Ακολούθως με τηλεβόας εκάλεσαν πάντας τους κατοίκους [...] όπως την πρωίαν της 4-7-44 συγκεντρωθούν εις την οδόν Φιλολάου προς έλεγχον. Πράγματι συνεκεντρώθησαν περί τας 5.000 άτομα
».

Με αυτά τα λόγια κατέγραψε το ΚΓ Αστυνομικό Τμήμα το μπλόκο της Γούβας στις 3 προς 4 Ιουλίου 1944. 

Μετά την κύκλωση της συνοικίας και τη συγκέντρωση των πολιτών στη συμβολή των οδών Φιλολάου και Εμπεδοκλέους, ακολούθησε η κατάδοση των μελών του ΕΑΜ, από τρεις κουκουλοφόρους. Κατά τη διάρκεια του μπλόκου εκτελέστηκαν από άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας οι Δημήτρης Ξαγοράρης, Διονύσης Γιατράς και Δημήτρης Μίχος



Στη συνέχεια, μια ομάδα περίπου 200 πολιτών, οδηγήθηκε υπό τη συνοδεία Ταγμάτων Ασφαλείας στο Γουδί. Στη διαδρομή πραγματοποίησαν ολιγόωρη στάση στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου. Εκεί πραγματοποιήθηκε μια επιχείρηση «αυτοκτονίας» από 9 άνδρες του ΕΛΑΣ, χωρισμένους σε τρεις ομάδες. Στόχος τους ήταν στη σύγχυση που θα δημιουργηθεί να αποδράσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. 

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, σκοτώθηκαν από πυρά των Ταγμάτων Ασφαλείας, μπροστά από τον κινηματογράφο «ΠΑΛΑΣ», ο Βαγγέλης Μαρτάκης, φοιτητής Νομικής και ένα από τα πλέον μαχητικά μέλη του ΕΛΑΣ Βύρωνα και ο Παναγιώτης Καρλάφτης, ελασίτης από του Ζωγράφου. 



Μια εβδομάδα μετά, οι τρεις κουκουλοφόροι, κάτοικοι της περιοχής, εκτελέστηκαν από την ΟΠΛΑ στην οδό Φιλολάου, στο σημείο που κατέδωσαν τα μέλη του ΕΑΜ κατά τη διάρκεια του μπλόκου.

Στη φωτογραφία ο Βαγγέλης Μαρτάκης. Μια πλατεία του Βύρωνα φέρει το όνομά του.

(Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα, Αλεξάνδρεια, 2012, σ. 280-283.)

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες