Αζίζ Νεσίν. Τούρκος συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής

20-12-1915 γεννήθηκε ο Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν

ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ (1915-1995). Τούρκος συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής. Από τους πιο γνωστούς λογοτέχνες της Τουρκίας διεθνώς. Γενέτειρά του η νήσος Χάλκη της Κωνσταντινούπολης. Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, στα 19 χρόνια του φοίτησε στη σχολή Ευελπίδων της Τουρκίας, το 1939 έγινε ανθυπολοχαγός. Στα γράμματα τον βλέπουμε για πρώτη φορά το 1944 με διηγήματα και ποιήματα στην εφημερίδα “μιλιετ” και ένα χρόνο αργότερα αποτάχθηκε από τον στρατό για τις αριστερές του πεποιθήσεις. Για να ζήσει άνοιξε μπακάλικο, αλλά είδε πως δημοσιογράφος του ταίριαζε καλύτερα!
Τις αριστερές του ιδέες τις διοχέτευε σε περιοδικά και εφημερίδες και αυτές έγιναν η αιτία το 1947 να βρεθεί για πρώτη φορά στην φυλακή και μετά στην εξορία. Συνολικά πέρασε πεντέμισι χρόνια από την ζωή του στις φυλακές σε διάφορες περιόδους. Από το 1970 ήτανε από τούς δημοφιλέστερους συγγραφείς στην Τουρκία. Έγραψε ποίηση, διηγήματα, θέατρο, δοκίμια και ασκούσε κριτική στο Τουρκικό καθεστώς, ζητώντας την επαναφορά της Δημοκρατίας στη χώρα. Ήτανε κατά του θρησκευτικού φανατισμού και σφοδρός επικριτής του Ισλάμ! στις αρχές του 1990 επικηρύχθηκε με 100.000 δολ. από έναν Τούρκο επιχειρηματία γιατί μετέφραζε τους “Σατανικούς στίχους” του Σαλμάν Ρούσντι, που η Ισλαμική φετφά είχε καταδικάσει σε θάνατο για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ!
Ο Αζίζ Νεσίν είχε έρθει στην Αθήνα το 1991 για το βραβείο “Αμπντί Ιπεκτσί” Ελληνοτουρκικής φιλίας. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 6/7/1995 μέσα σε βιβλιοπωλείο της Σμύρνης την ώρα που υπόγραφε τα βιβλία του. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες και στα Ελληνικά.

«ΣΩΠΑ ΜΗ ΜΙΛΑΣ…» ‘Ενα από τα γνωστότερα ποιήματά του

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες