Εργοστάσια ιδεών

Καινοτόμες ιδέες, εμπνευσμένες από νέους επιστήμονες, που αποτελούν πιλότο για την αξιοποίηση της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια διαπανεπιστημιακή αρχιτεκτονική έκθεση, στη Θεσσαλονίκη, έως τις 8 Μαΐου 2011.
Ο ι αρχιτεκτονικές σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Δημοκριτείου της Θράκης, των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Πάτρας, σε συνεργασία με την ICCIH (International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage - Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς), εκθέτουν τις προτάσεις τους, όπως έχουν διατυπωθεί μέσα από εργασίες φοιτητών τα τελευταία 12 χρόνια.
Η διοργάνωση περιλαμβάνει 100 διπλωματικές εργασίες που θα αναρτηθούν σε 200 πινακίδες, από όλες τις πανεπιστημιακές αρχιτεκτονικές σχολές και τα δύο μοναδικά Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τη Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων (ΕΜΠ και ΑΠΘ).
«Πρόκειται ουσιαστικά για όλες τις καινοτόμες προτάσεις που αφορούν τη βιομηχανική κληρονομιά της πατρίδας μας και πρέπει να σας πω ότι παρόμοια έκθεση δεν έχει ξαναγίνει από συστάσεως των σχολών αυτών. Ο σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να βάλει στην κοινωνία το ζήτημα της βιομηχανικής μας κληρονομιάς», εξήγησε στην «Ε», ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, Μιχάλης Νομικός.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με θέμα «Βιομηχανική Κληρονομιά, από την καταγραφή στην επανάχρηση».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα, στις 2 μετά το μεσημέρι, στον εκθεσιακό χώρο της Πολυτεχνικής. Επίσης, οι φοιτητές των αντίστοιχων αρχιτεκτονικών σχολών θα ξεναγηθούν σε αποκατεστημένα βιομηχανικά κτήρια που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.
Οι παρουσιάσεις στο πλαίσιο της ημερίδας, όπως και η έκθεση, είναι ανοιχτές για το κοινό.

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες