Σητεία. Για παιχνίδια με τον άνεμο


Στην ανατολική εσχατιά της Κρήτης, σ' ένα τοπίο ξερό και άγριο που ελάχιστα θυμίζει το υπόλοιπο νησί, βρίσκεται ένα καλά κλειδωμένο μυστικό. Η παραλία του Κουρεμένου, λίγο πιο νότια από το διασημότερο τουριστικό κομμάτι της ευρύτερης περιοχής, το Βάι, είναι ένας από τους σπουδαιότερους «στίβους» για windsurfing σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με πιο δυνατό και σταθερό μελτέμι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ακόμη και από τη «σερφομάνα» Πάρο, πιο μεγάλος σε σχέση με τη Βασιλική της Λευκάδας, πιο απόμακρος ακόμη κι από το περίφημο Πρασονήσι της Ρόδου, ο Κουρεμένος δείχνει από την πρώτη στιγμή αντιπάθεια προς τους «αρχάριους».
Για να φτάσει κανείς ώς εκεί, θα πρέπει να οδηγήσει δυόμισι με τρεις ώρες από το Ηράκλειο, σε ένα δίκτυο που ουδεμία σχέση έχει με τις εθνικές οδούς της υπόλοιπης Κρήτης. Εναλλακτικά, θα πρέπει να φροντίσει από νωρίς να κλείσει μια θέση στα μικρά ελικοφόρα που πιάνουν στο αεροδρόμιο της Σητείας 2 - 3 φορές την εβδομάδα και από εκεί να βρει τρόπο να φτάσει στο χωριό Παλαίκαστρο, όπου πιθανότατα θα καταλύσει, λίγο πιο πάνω από την παραλία όπου το μελτέμι δεν κοπάζει ποτέ.
Κι όταν βρεθεί στον Κουρεμένο, θα έχει να πολεμήσει με 10 μποφόρ αέρα καθημερινά (δεν υπερβάλλω) και μια ηρεμία τη νύχτα (με την εξαίρεση κάποιου κρητικού πανηγυριού με λυράρηδες, μια στο τόσο) που δεν ταιριάζει στα ΒουΠουδάκια που δοκιμάζουν το windsurfing μαζί με το φλερτ στις Κυκλάδες ή στους τρελαμένους τουρίστες που πλανάρουν όλη μέρα και πίνουν μπίρες όλη νύκτα στη Λευκάδα. Για να έχει φτάσει κάποιος ώς εκεί, θα έχει αποκλειστικό σκοπό το σπορ...
Οχι ότι η επαρχία Σητείας δεν προσφέρει άλλες συγκινήσεις: Τη Ζάκρο, ακόμη πιο νότια, τον σπουδαίο μινωικό οικισμό, όπου μάλιστα μπορεί να φτάσει κανείς μέσω ενός δύσβατου φαραγγιού, περπατώντας μιάμιση ώρα, αν δεν θέλει να το κάνει με το αυτοκίνητό του. Τις υπέροχες κρητικές γεύσεις στα ταβερνάκια των γύρω χωριών. Την ίδια τη Σητεία, που μπορεί να μην είναι η πιο όμορφη πόλη της Κρήτης, αλλά είναι αναπάντεχα ζωηρή το καλοκαίρι και συγκλονιστικά φιλόξενη. Στο Βορρά το Βάι με το φοινικόδασος. Και στο Νότο, την Ιεράπετρα ή ακόμη καλύτερα το Μακρύ Γιαλό, με την τεράστια, ατάραχη παραλία του, το άκρως αντίθετο από τον Κουρεμένο.
Αλλά η μεγάλη ατραξιόν είναι το windsurfing. Η πολύ καλά στημένη σχολή του Χάνες, ενός Αυστριακού πρώην πρωταθλητή που βρέθηκε τυχαία στη Σητεία πριν από δέκα χρόνια και λάτρεψε το μέρος, είναι η καρδιά του Κουρεμένου. Από εκεί θα νοικιάσετε σανίδες και πανιά, αν δεν φέρετε δικά σας, εκεί θα σας συμβουλεύσουν οι εκπαιδευτές του σπορ, εκεί θα γνωρίσετε τους υπόλοιπους «τρελούς» που παρακαλούν για μερικά ακόμη μποφόρ!
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Με πλοίο της Minoan Lines (T/18175), της ΑΝΕΚ (T/210-41.97.420) ή της Blue Star Ferries - Super Fast Ferries (T/210-89.19.800) καθημερινά στο Ηράκλειο και από εκεί με αυτοκίνητο. Η απόσταση Σητεία - Ηράκλειο είναι 130 χλμ. και το Παλαίκαστρο βρίσκεται άλλα 20 χλμ. πιο μακριά. Μπορείτε ακόμη να πετάξετε στη Σητεία με την Aegean (T/801 1120000), αλλά φροντίστε να κρατήσετε θέσεις νωρίς.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε κοντά στην παραλία, δεν έχετε και πολλές επιλογές. Μέσω του site του surf station (www.freak-surf.com) θα βρείτε όλα τα πιθανά καταλύματα και θα τηλεφωνήσετε υπομονετικά σε όλους, για να σας πουν ποιες μέρες έχουν ελεύθερες. Μια καλή επιλογή στο Παλαίκαστρο είναι το οικονομικό και συμπαθές Hotel Hellas (30 - 40 ευρώ, Τ/28430-61.240) ή το πιο ήρεμο Hiona Holiday Hotel (45 - 65 ευρώ, Τ/28430-29.623). Οποιος θέλει περισσότερες πολυτέλειες θα πρέπει να συμβιβαστεί με καθημερινή οδήγηση 20 χιλιομέτρων από και προς τη Σητεία. Εκεί θα μείνει στα Sitia Beach Resort & Spa (130 - 160 ευρώ, T/28430-28.821), Sitia Bay >(75 - 90 ευρώ, Τ/28430-24.800), Lassion Golden Bay (75 - 100 ευρώ, Τ/28430-28.933).
ΦΑΓΗΤΟ
Το «καλό» εστιατόριο της Σητείας είναι το Μπαλκόνι (Τ/28430-25.084), όπου θα απολαύσετε άριστα μαγειρεμένη ντόπια κουζίνα με βιολογικά υλικά (κατσικάκι με λεμόνι, κουνέλι με καρύδια και φυσικά χοχλιούς). Καλή κρητική κουζίνα θα βρείτε και στη Robinson's Tavern, στον Μακρύ Γιαλό (Τ/28430-51.026). Για φρέσκο ψάρι θα κινηθείτε στη Χιώνα, τη διπλανή παραλία από τον Κουρεμένο, επιλέγοντας ανάμεσα στη Χιώνα και την Ολγα. Για κοψίδια, θα πάρετε τα βουνά, μέχρι τα Μουλιανά και την ταβέρνα Κεφαλοβρύση (Τ/28430-95.462).
WINDSURF
Πρώτη επιλογή είναι ο Κουρεμένος, με το οργανωμένο surf station Freak, που έχει στήσει ο Χάνες Ουντερβέγκερ (www.freak-surf.com). Aν νοικιάσετε εξοπλισμό, ειδικά για τον Αύγουστο, κλείστε από νωρίς, γιατί δύσκολα θα βρείτε τη σανίδα που χρειάζεστε όταν φτάσετε εκεί. Οι τιμές του είναι αρκετά υψηλές, αλλά ο Χάνες φροντίζει να αλλάζει τον εξοπλισμό του κάθε χρόνο και να τον διατηρεί σε άψογη κατάσταση. Αλλες παραλίες είναι η Χιώνα, λίγο πιο νότια, περισσότερο προστατευμένη από το μελτέμι, ή όλες στο Βορρά προς το Βάι, όπου όμως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί συνήθως θα κάνετε windsurfing μόνοι σας.
------------------------------------------------------------
Σητεία: στη γη της ελιάς
Το πράσινο των λιόδεντρων που κυριαρχεί στο τοπίο, το γαλάζιο της θάλασσας και το άρωμα του μινωικού πολιτισμού μαγνητίζουν τον περιηγητή που αναζητάει κάτι
Κείμενο, Φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης
Αν και η ελιά είναι ένα δέντρο που συναντάμε σε αφθονία στην Κρήτη, καθώς προσεγγίζεις τη Σητεία από τον παραλιακό, φιδίσιο δρόμο που έρχεται από τον Αγιο Νικόλαο, αντιλαμβάνεσαι ότι σε αυτή την περιοχή ο ρόλος που παίζει είναι ιδιαίτερος. Οι πλαγιές πάνω στις οποίες ελίσσεται ο δρόμος είναι γεμάτες ελιές, που κατηφορίζουν για να συναντήσουν τη θάλασσα, σμίγοντας σε μια εντυπωσιακή ακτογραμμή, με έντονη την παρουσία των βράχων αλλά και πολλών όμορφων κολπίσκων. Γραφικοί οικισμοί προσθέτουν ο καθένας τη δική του λευκή πινελιά σε ένα τοπίο που αποτελεί πρόκληση για τον ερασιτέχνη φωτογράφο. Για πάνω από 40 τέτοιους οικισμούς κάνουν λόγο οι επίσημοι ταξιδιωτικοί οδηγοί και ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη αν για κάποιους από αυτούς δεν κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον περιορισμένο χώρο του αφιερώματός μας.
Η ΣΗΤΕΙΑ
Το αν η σημερινή Σητεία είναι -ή όχι- χτισμένη στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ητις ή Ητεία μπορεί να αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού για τους ιστορικούς, όχι όμως και για τον επισκέπτη που θα βρεθεί στους ήσυχους δρόμους της πατρίδας του Βιτσέντζου Κορνάρου, συγγραφέα του περίφημου «Ερωτόκριτου» των 10.000 στίχων. Η νοικοκυρεμένη κωμόπολη των 9.000 ψυχών αποδεικνύεται πολύ περισσότερο γραφική απ' όσο αφήνει να εννοηθεί το πλήθος των σύγχρονων οικοδομημάτων της. Η απογευματινή βόλτα στο λιμάνι με τις παραδοσιακές ταβέρνες-ρακάδικα αλλά και το... τεστ κοπώσεως στους ανηφορικούς πεζόδρομους, που εξελίσσονται σε σκάλες, σου δίνουν μια άλλη αίσθησή της.
Την πιο εντυπωσιακή εικόνα της Σητείας, όμως, την έχεις από τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο Βάι, οπότε, αν γυρίσεις να κοιτάξεις, έχεις μπροστά σου μια ζωγραφιά που ξεκινά από τη θάλασσα και τραβά προς τα πάνω, να συναντήσει μια οχυρωματική κατασκευή γνωστή ως Καζάρμα. Η τελευταία δεν αποτελεί το κάστρο της μεσαιωνικής πόλης, αλλά ένα από τα οικοδομήματά του (στρατώνα), και καταφέρνει σήμερα να αποτελεί σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Σητείας. Εννοείται ότι δεν φεύγεις από τη Σητεία χωρίς να επισκεφτείς την Καζάρμα. Οχι μόνο επειδή αξίζει από μόνη της ως κατασκευή, αλλά και γιατί σου προσφέρει στιγμές χαλαρωτικής θέας προς τη θάλασσα.
Το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο αναλαμβάνουν να ικανοποιήσουν τις πολιτιστικές-ιστορικές αναζητήσεις σου, θυμίζοντάς σου τη σχέση της ευρύτερης περιοχής με την ακμή του μινωικού πολιτισμού.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η αναζήτηση ιστορικών μνημείων και λοιπών αξιοθέατων, αλλά και παραλιών, θα σε οδηγήσει, αναπόφευκτα, στο δρόμο που ήδη αναφέραμε, αυτόν που τραβά ανατολικά προς το Βάι, την αρχαία Ιτανο και το ακρωτήριο Σίδερο.
Στη διαδρομή σε περιμένει η πανέμορφη Μονή Τοπλού, με το 33 μέτρων καμπαναριό της. Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από το κανόνι (στα τουρκικά: τοπ) που είχε για την άμυνά της. Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη εκδοχή, ότι η ονομασία βγήκε από συγκοπή της φράσης «το πλούσιο μοναστήρι», καθώς η μονή διέθετε μεγάλη περιουσία. Την ονομασία αυτή, που αντικατέστησε την προηγούμενη Παναγία Ακρωτηριανή, το μοναστήρι την πήρε τον 17ο αιώνα. Σήμερα στη μονή λειτουργεί μουσείο.
Επόμενη στάση το φοινικόδασος. Οι περίπου 5.000 φοίνικες, που φύτρωσαν -σύμφωνα με μια εκδοχή- από τους χουρμάδες που πετούσαν οι φοίνικες έμποροι, συγκροτούν ένα μοναδικό για τα δεδομένα της χώρας μας θέαμα και έχουν αναπόφευκτα κάνει διάσημο το Βάι και την παραλία του, που «βουλιάζει» από κόσμο σε καθημερινή βάση. Φροντίζεις λοιπόν να βρεθείς νωρίς εδώ, γύρω στις 9-10 το πρωί, αν θέλεις να κολυμπήσεις ήρεμα.
Ιτανος και Ερημούπολη σε περιμένουν λίγο μετά και, αφού κάνεις τη σχετική επιμορφωτική στάση, αξίζει να συνεχίσεις προς τα ανατολικά, μέχρι τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού, για να περάσεις πάνω από τη στενή λωρίδα γης που κόβει τη θάλασσα στα δύο, δημιουργώντας ένα ασυνήθιστο θέαμα.
Η πορεία προς τα νότια είναι η επόμενη λογική κίνηση, καθώς ο δρόμος σε φέρνει αρχικά στο Παλαίκαστρο, με τις μεγάλες αμμουδιές του Κουρεμένου (φημίζεται για το windsurf) και της Χιώνας, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Ρουσόλακου, με το περιώνυμο ιερό του Δικταίου Δία. Στη συνέχεια και αφού περάσεις από γραφικούς οικισμούς, όπως τα Κελλάρια και οι Αδραβάστοι, καταλήγεις τελικά στη θάλασσα, στην Κάτω Ζάκρο, όπου βρίσκονται τα ερείπια του μεγάλου μινωικού ανακτόρου (το τέταρτο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής εποχής), που αποτελεί και το σημαντικότερο αρχαιολογικό αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής της Σητείας. Στην πορεία αξίζει μια παράκαμψη στο χωματόδρομο που κινείται δίπλα στο φαράγγι των Νεκρών, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Κρήτης.
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ
Το μεγάλο οροπέδιο του Λασιθίου (Καθαρού) το ξέρουν οι πάντες, πολλοί λίγοι όμως έχουν ακούσει για το μικρό αλλά ωραιότατο οροπέδιο της Ζήρου, στα νότια της Σητείας (εδώ φτάνεις έχοντας ακολουθήσει το δρόμο προς Ιεράπετρα, στρίβοντας στους Παπαγιαννάδες), στο οποίο η έννοια τουρισμός είναι μάλλον άγνωστη. Οι ξενόγλωσσες ταμπέλες που βλέπεις καθώς διασχίζεις τον ομώνυμο οικισμό είναι ελάχιστες, αυτές των πρατηρίων βενζίνης, ενώ στα καφενεία σπανιότατα θα δεις ξένους. Οι ανεμόμυλοι που συναντάς λίγο πριν, στον Χανδρά, ίδιοι με αυτούς που βλέπουμε σε διαφημιστικές φωτογραφίες από το οροπέδιο του Λασιθίου, υπάρχουν και λειτουργούν σε πείσμα του χρόνου, αντλώντας νερό για το πότισμα των αμπελιών. Η σοφία της παραδοσιακής αξιοποίησης της ενέργειας του ανέμου επιβεβαιώνεται από τη λειτουργία των μεγάλων αιολικών πάρκων, που συναντάμε στο ανατολικό τμήμα του νομού Λασιθίου.
Το ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας στην κορυφή, πάνω από τη Ζήρο, και το πορτοκαλί παροπλισμένο τζετ στην είσοδο της μονάδας αποτελούν ιδιόμορφα αξιοθέατα που αφήνεις πίσω σου καθώς κατευθύνεσαι προς την παραλία. Ακολουθεί ο μικροσκοπικός οικισμός Χαμαίτουλο, χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και μετά από αυτόν αρχίζει η «απόλυτη» κατάβαση. Εχοντας στόχο τον Ξερόκαμπο, μια πεντακάθαρη, απομονωμένη και ήσυχη αμμουδιά, βρίσκεσαι ξαφνικά αντιμέτωπος με ένα θέαμα που σου κόβει την ανάσα. Το απέραντο μπλε της θάλασσας χάνεται στο βάθος και σμίγει με το γαλάζιο του ουρανού. Ο στενός δρόμος, ασφάλτινο φίδι, ελίσσεται κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα σε ένα κατάξερο, άγριο τοπίο και δημιουργεί ένα απίστευτο σκηνικό με τα πηγαινέλα του. Οι φουρκέτες διαδέχονται η μία την άλλη για τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας και κάθε τόσο νιώθεις την ανάγκη να απαθανατίσεις τα μικροσκοπικά νησάκια που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την ακτή. Στο τέλος του δρόμου αποζημιώνεσαι και με το παραπάνω για την όποια ταλαιπωρία των στροφών.
Σημειώνουμε ότι εδώ μπορείς να φτάσεις και από τη Ζάκρο, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει να απολαύσεις το μοναδικό θέαμα του Ξερόκαμπου από ψηλά· είτε ανεβαίνοντας είτε κατεβαίνοντας.
Από εκεί και πέρα, την προσοχή σας αξίζει επίσης ο μεσαιωνικός οικισμός στην Ετιά με την αναστηλωμένη ενετική έπαυλη (στο δρόμο από Παπαγιαννάδες προς Ζήρο), η αρχαία Πραισός, τα ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού στη Βόιλα, η μονή της Παναγίας της Φανερωμένης του Τράχηλα στη Σκοπή, το λαογραφικό μουσείο στο Χαμαίζι, ο Τρυπητός (μικρή χερσόνησος 3 χλμ. από τη Σητεία) κ.ά.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Η Σητεία συνδέεται το καλοκαίρι αεροπορικά με Αθήνα (Δευτ. - Τετ. - Παρ. - Σαβ. - Κυρ.), Αλεξανδρούπολη και Πρέβεζα (Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο) και ακτοπλοϊκά με Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο (Τρίτη και Σάββατο με το πλοίο «Πρέβελη»). Το πλησιέστερο λιμάνι στο οποίο μπορείτε να φτάσετε από Πειραιά, έχοντας προορισμό τη Σητεία, είναι αυτό του Ηρακλείου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το Ηράκλειο συνδέεται με ταχύπλοα επιβατηγά με Θήρα, Πάρο, Νάξο, Μύκονο. Το Ηράκλειο έχει επίσης καθημερινή, συχνή, αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όλο το χρόνο. Η διαδρομή Ηράκλειο - Σητεία με Ι.Χ. αυτοκίνητο διαρκεί 2 - 2,5 ώρες.
ΔΙΑΜΟΝΗ
«Sitia Beach»: Ξενοδοχείο 5 αστέρων, Λεωφ. Καραμανλή, Σητεία, Τ/28430-28.821-5 (από € € € ευρώ με πρωινό).
«Lassion Golden Bay»: Ξενοδοχείο 3 αστέρων, στην Αγία Φωτιά Σητείας, Τ/28430-28.950 (€ € ευρώ το δίκλινο με πρωινό, € € ευρώ σε μπανγκαλόου).
«Sitia Bay»: Διαμερίσματα Α΄ κατηγορίας στη Σητεία, 3ης Σεπτεμβρίου 8, Τ/28430-24.800 (€ € € ευρώ το δίκλινο με πρωινό).
«Ιtanos»: Ξενοδοχείο 2 αστέρων, Λεωφ. Καραμανλή 4, Σητεία,Τ/28430-22.900 (€ € ευρώ το δίκλινο με πρωινό).
«Oceanides»: Διαμερίσματα 4-5 ατόμων στον Τρυπητό, Τ/28430-28.877, 6976-998.359 (από € € ευρώ το διαμέρισμα).
«Paladien»: Στο Μόχλο, Τ/28430-94.211 (από € ευρώ το άτομο all inclusive).
«Lithos Houses»: Διαμερίσματα στον Ξερόκαμπο, Τ/28430-26.729.
«Liviko View»: Δωμάτια και διαμερίσματα στον Ξερόκαμπο, Τ/28430-27.000 (€ ευρώ το δίκλινο, € ευρώ το δίχωρο διαμέρισμα).
«Fotini Apartments»: Διαμερίσματα 4 ατόμων στον Κουρεμένο (Παλαίκαστρο), Τ/ 6973-337.791 (€ € ευρώ το διαμέρισμα).
«Βραχόκηπος»: Διαμερίσματα στην Αγ. Φωτιά Σητείας, Τ/ 28430-22.645 (€ ευρώ το δίκλινο, € € ευρώ το δίχωρο).
ΦΑΓΗΤΟ
Στη Σητεία λειτουργούν πολλά «ρακάδικα» που, εκτός από το παραδοσιακό σερβίρισμα της ρακής με τους μεζέδες που τη συνοδεύουν, διαθέτουν κρητική κουζίνα και όλα όσα βρίσκει κανείς σε μία ταβέρνα.
• «Οινοδείον»: Ελ. Βενιζέλου 151, Σητεία, Τ/28430-26.166. Δοκιμάστε γαριδομακαρονάδα.
• «Με ρακί και μεράκι»: Ελ. Βενιζέλου 154, Σητεία, Τ/28430-23.460. Για χοχλιούς (σαλιγκάρια) με βλίτα.
• «Μόλος»: Καραβελάκη 3, Σητεία, Τ/28430-28.170. Φημίζεται για τα πιάτα της ώρας.
• «Τζιβαέρι»: Ελ. Βενιζέλου 60, Σητεία, Τ/28430-28.170. Δοκιμάστε χόρτα, στάκα και τηγανιά.
• «Ζιαφέτι»: Φουντουλίδου 22, Σητεία, Τ/28430-26.994. Για τηγανητό γαύρο (πρόκειται για τη γνωστή παλιά ταβέρνα «Η καλή καρδιά»).
• «Ο Πλάτανος»: Στη Ρούσα Εκκλησιά, Τ/28430-24.670. Εξαιρετικά παϊδάκια.
• «Το Κουτί»: στο Χαμαίζι, Τ/28430-71.098. Δοκιμάστε το κοτόπουλο με πορτοκάλι.
• «Η Πλατεία»: Στο Πισκοκέφαλο, Τ/28430-22.644. Δοκιμάστε τον παραδοσιακό τοπικό μεζέ «οματιές».
• «Η Χιώνα»: Στη Χιώνα, φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια της, Τ/28430-61.228.
• «Ο Κώστας»: Παραδοσιακή ταβέρνα στον Ξερόκαμπο, Τ/28430-26.702.
Η Σητεία φημίζεται για το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδό της, τον «Κρητικό τοπικό οίνο» Σητείας και την τσικουδιά Βαρβάκι. Σημειώστε ότι στην πόλη της Σητείας λειτουργεί εκθετήριο-μουσείο με τοπικά προϊόντα, με ευθύνη της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας.
Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται στη Σητεία πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φέτος είχαμε τα «Κορνάρεια 2010» στην πόλη της Σητείας, «Κουζουλό Φεστιβάλ» στο Μόχλο κ.ά.

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες