Ρίτα Λεβί- Μονταλτσίνι: η 100χρονη νομπελίστρια μοιράζεται το μυστικό της μακροζωίας της

Η νομπελίστρια και ειδική στον εγκέφαλο Ρίτα Λεβί- Μονταλτσίνι έκλεισε πρόσφατα τα 100 της χρόνια. Υπάρχει μυστικό για τη μακροζωία της; Λίγο φαγητό, κανένας σύζυγος, καθόλου τύψεις και μια ήρεμη ζωή «χρησιμοποιώντας το λογικό αριστερό μέρος του εγκεφάλου και όχι τη δεξιά, ενστικτώδη πλευρά του, που οδηγεί στη δυστυχία».
Η «προφεσορέσα» Ρίτα Λεβί-Μονταλτσίνι φορά ένα κομψό μαύρο φόρεμα και είναι, όπως πάντα, καλοχτενισμένη. Μικροκαμωμένη αλλά δυναμική, μιλά με μια διορατικότητα και ευφυΐα που θα ζήλευαν άνθρωποι ακόμα και με τη μισή ηλικία. Κουρασμένη στα 100; Δεν νομίζω- όμως απαισιόδοξη, ναι.
Η Ρίτα Λεβί-Μονταλτσίνι, νευρολόγος και βιολόγος, είναι ειδική στον εγκέφαλο. Ιδρυσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου στη Ρώμη πριν από 5 χρόνια και την περασμένη Τετάρτη γιόρτασε τα 100ά της γενέθλια όχι με ένα πάρτι, αλλά με το σεμινάριο «Ο εγκέφαλος σε υγεία και ασθένεια» με τη συμμετοχή ομιλητών από όλο τον κόσμο. «Ο εγκέφαλος έχει δύο ημισφαίρια», λέει, «ένα αρχαϊκό που κυβερνά τα συναισθήματα και τα ένστικτά μας και ένα νεώτερο, που ελέγχει την ικανότητά μας για λογική. Σήμερα το αρχαϊκό κομμάτι επικρατεί. Ήταν το κομμάτι του εγκεφάλου μας που μας ώθησε να κατέβουμε από τα δέντρα αλλά είναι η αιτία όλων των καταστροφών και του μεγάλου κινδύνου που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα. Οδηγεί την ανθρωπότητα στην εξαφάνιση. Το τέλος έχει φτάσει».
Μα, δηλαδή, δεν υπάρχει ελπίδα; «Δυστυχώς, η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν είναι απλά αποτέλεσμα των γονιδίων μας. Ένα παιδί σε ηλικία 2 ή 3 ετών απορροφά όσα βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω του, ακόμα και το μίσος για όσους είναι διαφορετικοί. Απορροφάμε τα πάντα. Όλα όσα καμουφλάρονται ως “ευφυή” και λογικά, είναι στην πραγματικότητα ένστικτα- και μάλιστα ένστικτα χαμηλού επιπέδου. Έτσι προκύπτουν η τρομοκρατία, ο φονταμενταλισμός και τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κίνδυνος είναι ότι σε τραγικές στιγμές αυτή η πλευρά του εγκεφάλου κυριαρχεί και ελέγχει τη συμπεριφορά μας και τέτοιου είδους άνθρωποι θριαμβεύουν».
Η ανακάλυψή της σχετικά με τον νευρικό αυξητικό παράγοντα (ΝGF) ίσως κρύβει και το μυστικό της μακροζωίας της: κάθε μέρα παίρνει, με τη μορφή κολλυρίου, ΝGF, μια ουσία που βοηθά τους νευρώνες- τους οποίους αρχίζουμε να χάνουμε στα 15 μας- να επιβιώνουν. «Η πνευματική μου κατάσταση είναι καλύτερη τώρα απ΄ ό,τι όταν ήμουν 20 επειδή έχει εμπλουτιστεί από τόσες εμπειρίες», λέει και επιβεβαιώνει πως ήταν σωστή η απόφασή της να μην παντρευτεί: «Έβλεπα πόσο καταπιεστικός ήταν ο, κατά τα άλλα γλυκύτατος, πατέρας μου για τη μητέρα μου και είπα ότι δεν θα βρεθώ ποτέ σε αυτή τη θέση», τονίζει. «Και είχα δίκιο».
«Αυτό που θα απομείνει από μένα θα είναι η δουλειά μου»
Η ΛΕΒΙ-ΜΟΝΤΑΛΤΣΙΝΙ θεωρεί πως ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος είναι ακριβώς ίδιοι και ότι πλέον έχουμε ανακαλύψει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας αυτού του μοναδικού οργάνου. Πώς βλέπει τα γενέθλιά της; «Προσπαθώ να τα ξεχάσω. Απλώς έτυχε να γεννηθώ πριν από 100 χρόνια. Το μυστικό της ζωής είναι να σκεφτόμαστε διαρκώς, αλλά όχι για τον εαυτό μας.
Όσο για τον θάνατο, δεν με νοιάζει, επηρεάζει μόνο το μυαλό μου. Αυτό που θα απομείνει από μένα θα είναι η δουλειά μου. Το σημαντικό δεν είναι ο θάνατος, είναι να έχεις ζήσει με ηρεμία χρησιμοποιώντας το λογικό αριστερό μέρος του εγκεφάλου και όχι τη δεξιά, ενστικτώδη πλευρά του, που οδηγεί στη δυστυχία».
● ΓΕΝΝΗΘΗΚΕτο 1909 στο Τορίνο από Εβραίους γονείς.
● ΣΠΟΥΔΑΣΕ Ιατρική στο Τορίνο, δίπλα στον διάσημο ιστολόγο Τζιουζέπε Λέβι.
● ΜΕΤΑ τον Β΄ Παγκόσμιο έζησε επί δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ. Κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής το 1986 μαζί με τον Αμερικανό Στάνλεϊ Κοέν για τις έρευνές τους σχετικά με τον νευρικό αυξητικό παράγοντα, δηλαδή τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που επιτρέπουν στα κύτταρα του νευρικού συστήματος να αναπτύσσονται και να αναλαμβάνουν ειδικά καθήκοντα.
● ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ακόμα ενεργά στην πολιτική ως ισόβιο μέλος της ιταλικής Γερουσίας.
● ΔΙΕΞΑΓΕΙ εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αφρική. Το ίδρυμά της μέχρι στιγμής έχει δώσει 7.000 υποτροφίες σε Αφρικανές για να σπουδάσουν.

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες