Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Μια χαρούμενη παρέα κάνει κρουαζιέρα στο Αιγαίο.


Ηταν αρχές Μαΐου 1968. Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Μια χαρούμενη παρέα κυβερνητικών υπευθύνων, αξιωματικών της Αστυνομίας και δημοσιογράφων κάνει κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου ο «αντιπρόεδρος» Παττακός. Είναι όλοι τους καλεσμένοι του διευθυντή της διαφημιστικής εταιρείας ABC για να εγκαινιάσουν το τουριστικό συγκρότημα «Αφροδίτη» στη Μύκονο. Αντιγράφουμε από το σχετικό ρεπορτάζ του Αστυνόμου Β’ Ιωάννου Ράικου:
«Με το πλοίο της γραμμής 'Απόλλων', στις 9 το πρωί της 7.5.1968 ξεκινάμε από τον Πειραιά για την Μύκονο. Την συντροφιά μας τιμούν η κυρία και η δεσποινίς Παττακού, η σύζυγος του Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών κυρία Κωτσέλη, ο Αρχηγός μας και η κυρία Σακελλαρίου, η σύζυγος του Υπαρχηγού μας κυρία Στρατή, ο Σμήναρχος (…), ο δημοσιογράφος κ. Σπ. Καρατζαφέρης, (…)».
Γραμμένο με την αφέλεια μαθητικής έκθεσης, το άρθρο μάς επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη. «Ετσι με ξεχωριστό κέφι, συνεχίζουμε την πορεία μας. Με την θάλασσα λίγο θυμωμένη περνούμε ανοικτά από το Σούνιο και σε λίγο από την Τζιά. Βλέπουμε αργότερα το γνωστό νησί την Γυάρο, εκεί που φιλοξενούνται ακόμη εκείνοι που δεν δέχονται να ζήσουν μεταξύ μας φιλόνομα». («Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι στη Μύκονο», Αστυνομικά Χρονικά, 1/6/1968, τ. 361, σελ. 554-558).
Ακολουθεί εκτενές ρεπορτάζ για τις «δύο αλησμόνητες μέρες» της παρέας στη Μύκονο. Από το άρθρο ξεχωρίζει βέβαια αυτή η λιγόλογη αναφορά στη Γυάρο. Σε μια περίοδο που επικρατούσε η αυστηρή προληπτική λογοκρισία, ο μόνος δημοσιογράφος που θα μπορούσε να θίξει το ζήτημα ήταν βέβαια αστυνομικός. Με τρεις λέξεις, η πέννα του λόγιου Αστυνόμου Β’ έδωσε όλη τη διάσταση της χουντικής προπαγάνδας για το μαρτυρικό νησί. Στη Γυάρο «φιλοξενούνται» (δηλαδή δεν είναι ούτε φυλακισμένοι, ούτε καν εξόριστοι), και μάλιστα «ακόμη» (δηλαδή προσωρινά), ενώ την ευθύνη φέρουν οι ίδιοι (που «δεν δέχονται» να ζήσουν μεταξύ μας «φιλόνομα»).

ΙΟΣ Ελευθεροτυπία 25.4.2004
-------------------------------------

περιοδικό ΑΝΤΙ 7-9-1974
Περίοδος Β’, τεύχος 1, σελ. 46
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΞΕΣΚΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ
Στον πρώτο χρόνο της Δικτατορίας (Γενάρης του 1968), τη στιγμή πού οι περισσότερες εφημερίδες είχαν κλείσει, πολλοί δημοσιογράφοι ήταν στην εξορία η στις φυλακές, το επάγγελμα μαστιζόταν από την ανεργία και ή λογοκρισία είχε τελείως φιμώσει τον τύπο, βρέθηκαν δημοσιογράφοι πού αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι «να εκφράσουν τας ευγνωμόνους ευχαριστίας τους προς την Εθνικήν Κυβέρνησιν για λογαριασμό του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου», σαν να ήταν εξουσιοδοτημένοι.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς πού υπέγραψαν το ευχαριστήριο τηλεγράφημα, ήταν ήδη η βρέθηκαν αμέσως μετά, στις διάφορες επιτροπές της λογοκρισίας και σε βασικά πόστα στα διάφορα μαζικά μέσα ενημέρωσης.
«Πιστεύομεν ότι απηχούμεν τα αισθήματα του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, εκφράζοντες τας ευγνωμόνους ευχαριστίας μας προς την Εθνικήν Κυβέρνησιν και ιδιαιτέρως προς τον Πρωθυπουργόν κ. Γεώργιον Παπαδόπουλον, τον υφυπουργόν Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Μ. Σιδεράτον και τον Γενικόν Διευθυντήν Τύπου Συνταγματάρχην κ. Κωνστ. Καρύδαν, δια την εμπράκτως εκδηλωθεϊσαν αμέριστον συμπαράστασίν των και ουσιαστικήν μέριμνα δια την ικανοποίησιν ζωτικών ζητημάτων του κλάδου.
Αγγουρης Ι.
Αλατόπουλος Μ.
Αναγνωστόπουλος Π.
Αναστασόπουλος Γ.
Αρσένης Ε.
Αρσενίδης Κ.
Αρτεμάκης Σ.
Αυλωνίτης Σ.
Βαξεβανίδης Γ.
Βροντάκης Ε.
Γαληνός Ν.
Γάριος Τ.
Γεωργίου Α.
Γιανναράκος Δ.
Γκίκας Ι.
Γόλιας Ι.
Δαπέργολας Σ.
Δαφνής Δ.
Δεβετζής Δ.
Διάκος Π.
Ευστρατίου Π.
Ευταξίας Σ.
Ζαννίδης Δ.
Ζαχάρωφ Κ.
Ζέλιος Ν.
Ζούλας Ο.
Ζούλας Σ.
Καγγελάρης Κ.
Καιροφύλας Ι.
Καλατζάκος Γ.
Καλογερής Κ.
Καμβύσης Π.
Καρατζαφέρης Σ.
Καρβούνης Θ.
Κατσαρός Ν.
Κελαϊδής Π.
Κόκκινος Θ.
Κολιάτσος Ι.
Κολοκοτρώνης Γ.
Κομίνης Λ.
Κομμιώτης Μ.
Κοντοβαζενίτης
Κουγιαννίδης Δ.
Κούσκουρης
Κουτουπης Π.
Κυριακάκης Κ.
Κυρίτσης Χ.
Κωνσταντινίδης Λ.
Λαμπρινίδης Μ.
Λάμπρου Δ. Ι.
Λάμπρου Δ. Π.
Λοβέρδος Π.
Μακρής Δ.
Μακρίδης Β.
Μαλάτος Η.
Μαρμάρινος Α.
Μοσχοβίτης Ι.
Μπαμπούρης Σ.
Μπητσίδης Χ.
Μπίτσης Π.
Μπορομπόκας Α.
Μπορτολής Ι.
Μπουλούκος Α.
Νικητόπουλος Σ.
Νικολόπουλος Β.
Ξυπολιτίδης Α.
Παλάσης Δ.
Παντοσίδης Μ.
Παπαγεωργίου Ε.
Παπαδόπουλος Ν.
Παππάς Χ.
Πετρογιάννη Μπίκα
Πηλείδης Τ.
Ρήγας Α.
Ρήγας Κ.
Ρίζος Δ.
Ρίτσος Δ.
Σακελλάρης Σ.
Σαρδελλής Κ.
Σισμάνης Κ.
Σωτήρχος Τ.
Τσίρος Σ.
Τσουτης Σ.
Φίλιππος Κ.
Φίρμπας Π.
Φράγκος Ι.
Χρονόπουλος Δ.
Ψυχάρης Σ.
Ψυχογιός Κ.

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες