Συμμετοχή κι Ελλήνων εθελοντών στην σφαγή στη Σρεμπρένιτσα (Βοσνία, 1995)Tι αναφέρουν τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων... Δημοσιεύματα των εφημερίδων Indepentent και Observer
Την συμμετοχή Ελλήνων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Η έρευνα, που έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες από συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάσιου Παπαληγούρα, διατάχθηκε στις αρχές του μήνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ο εισαγγελέας παρενέβηκε στο θέμα μετά από δημοσιεύματα του Τύπου και σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος στη Βουλή.
Ο κ. Ανδριανόπουλος ζητούσε τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ανάμιξης Ελλήνων παραστρατιωτικών στη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας από Σέρβους.
Η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει στις 29 Ιουνίου ότι οι ελληνικές αρχές διεξάγουν έρευνα για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Έλληνες εθελοντές στη σφαγή των μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα. Εάν επιβεβαιωθεί η ανάμιξη Ελλήνων εθελοντών στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα η Αθήνα θα βρεθεί σε αμηχανία, γράφει η βρετανική εφημερίδα. «Η Ελλάδα ήταν στενός σύμμαχος του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, όμως η ανάμιξη των Ελλήνων παραστρατιωτικών στις μάχες με τους Σερβοβόσνιους δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί», αναφέρει το άρθρο.
Η εφημερίδα επικαλούμενη έκθεση της ολλανδικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η ελληνική μονάδα των εθελοντών ύψωσε την ελληνική σημαία στην πόλη της Σρεμπρένιτσα αμέσως μετά την πτώση της. Το κείμενο αναφέρει ακόμα ότι τέσσερις από τους Έλληνες παραστρατιωτικούς έλαβαν παράσημα ανδρείας από τον καταζητούμενο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς. Σύμφωνα με την εφημερίδα η ολλανδική κυβέρνηση έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έστελνε όπλα στους Σερβοβόσνιους αψηφώντας τις σχετικές κυρώσεις.
«Η έρευνα μπορεί να αποδειχθεί χείμαρρος για την Ελλάδα, η οποία παρά την αργοπορημένη αποστασιοποίησή της από τον κ. Μιλόσεβιτς δεν έχει κάνει και πολλά για να αποδείξει τη δική της συμβολή στην χειρότερη έκφραση του σέρβικου εθνικισμού την δεκαετία του 90», γράφει η Ιντιπέντεντ. Η Ελλάδα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, έχει στο παρελθόν αγνοήσει αιτήματα για διερεύνηση του θέματος.
Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, συνεδρίαση 24 Ιουνίου 2005
«Εισερχόμαστε στην τελευταία με αριθμό 1053/21-6-2005 επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με τη διερεύνηση ενδεχόμενης ανάμειξης Ελλήνων στα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα κλπ.
Το ειδικότερο περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Ανδριανόπουλου έχει ως εξής:
«Επανειλημμένα έχω απευθυνθεί στην Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας τη σύσταση μιας Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ανάμιξης Ελλήνων παραστρατιωτικών στις σφαγές αμάχων στη Σρεμπρένιτσα . Δυστυχώς η Πρόεδρος της Βουλής έχει αποφύγει να μου απαντήσει αφήνοντας το θέμα να ξεχαστεί . Επειδή όμως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που υπήκοοί τους είχαν την οποιαδήποτε ανάμειξη στα γεγονότα έχουν γίνει έρευνες και έχουν παρθεί μέτρα εκτιμώ πως είναι απαράδεκτο μονάχα η Ελλάδα να επιδεικνύει την απάνθρωπη αυτή αδιαφορία.
Έχουν επανειλημμένα γραφτεί ρεπορτάζ και έχουν δοθεί συνεντεύξεις από πολλούς αναμεμειγμένους στα γεγονότα. Η ελληνική πολιτεία όμως αδιαφορεί και αδρανεί. Μετά το τελευταίο αποκαλυπτικό βίντεο και την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης της ίδιας της Σερβίας εκτιμώ πως οφείλει και το Ελληνικό Κράτος να ελέγξει τι ακριβώς έγινε τότε και να αποσαφηνίσει τις τυχόν υπαρκτές ή ανύπαρκτες ευθύνες υπηκόων του.
Ερωτάται λοιπόν η Κυβέρνηση εάν προτίθεται να διερευνήσει το και να ενημερώσει τη Βουλή, αλλά και τη διεθνή κοινότητα για τα πορίσματα στα οποία θα καταλήξει».
Πριν δώσω το λόγο στον αρμόδιο παριστάμενο Υπουργό, τον κ. Παπαληγούρα, θέλω να σας πω, κύριε Ανδριανόπουλε, ότι δεν είναι θέμα Προεδρείου της Βουλής και κατά μείζονα λόγο δεν είναι θέμα της Προέδρου της Βουλής και η κυρία Πρόεδρος κάθε άλλο παρά αποφεύγει να απαντήσει.
Είναι θέμα της Κυβέρνησης. Ορθώς θέτετε την ερώτηση και ορθώς φαντάζομαι θα σας απαντήσει και ο Υπουργός. Το Προεδρείο, η Βουλή και ειδικότερα η Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει καμία ανάμειξη σε αυτό, καμία αρμοδιότητα και καμία υποχρέωση.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Η ερώτηση του αγαπητού συναδέλφου φέρνει σήμερα στη Βουλή το θέμα ενός μεγάλου εγκλήματος, ενός εγκλήματος πολέμου. Χιλιάδες Βόσνιοι μουσουλμάνοι αιχμάλωτοι και άμαχοι, νέοι άνδρες και παιδιά βρήκαν το θάνατο το καλοκαίρι του 1995 στη πόλη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, όταν οι δυνάμεις του Ο.Η.Ε., που είχαν μάλιστα κηρύξει τη πόλη ως ασφαλή τάχα Θύλακα, απέτυχαν να τους προφυλάξουν από τα εγκλήματα που διέπραξαν σερβικές δυνάμεις.
Ναι, κύριε Ανδριανόπουλε, η σφαγή της Σρεμπρένιτσα αποτελεί στίγμα, αποτελεί μελανή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. Η ευθύνη όλων εκείνων που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους υποκίνησαν ή δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα είναι οπωσδήποτε βαρύτατη.
Σε αυτό το επονείδιστο έγκλημα λέγεται ότι συμμετείχαν και κάποιοι Έλληνες μέλη παραστρατιωτικών ομάδων.
Διευκρινίζω ότι σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται λόγος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν διακριθεί για το ήθος -εγώ θα έλεγα- για τη συνολική προσφορά τους ως ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του είμαι βέβαιος ότι απερίφραστα καταδικάζουν ενδεχόμενη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών παραστρατιωτικών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Αρμοδιότερος όλων να διερευνήσει τα εγκλήματα αυτά είναι πρόδηλα η ελληνική δικαιοσύνη και εξ όσων γνωρίζω οι δικαστικές αρχές και της Βοσνίας και της Σερβίας διενεργούν αυτή την ώρα σχετικές έρευνες.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εφόσον της / του -αντίστοιχα- ζητηθεί θα συνδράμουν την προσπάθεια αυτών των αλλοδαπών αρχών. Εν τω μεταξύ θέλω να σας ενημερώσω ότι έχει επιληφθεί πρόσφατα πριν από λίγες μέρες και η ίδια η ελληνική δικαιοσύνη.
Όπως ενημερώθηκα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με εισαγγελική παραγγελία έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που τυχόν τέλεσαν Ελληνες πολίτες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Επιτρέψτε μου ένα λεπτό ακόμα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εφόσον διαπιστωθούν τέτοια αδικήματα θα ασκηθούν οι κατά νόμο προβλεπόμενες ποινικές διώξεις, ενδεχομένως δε να χρειαστεί και να ενεργοποιηθεί και η διεθνής συνεργασία. Όπως όμως αντιλαμβάνεστε τουλάχιστον σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει τη συμμετοχή όποιων Ελλήνων στη σφαγή αυτή.
Ακόμα και το βίντεο που αναφέρεται στην ερώτηση του αγαπητού συναδέλφου -και υποθέτω εννοείτε το βίντεο που προβλήθηκε στη δίκη Μιλόσεβιτς- υποδεικνύει ως αποτελεσματικά υπαίτιους της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα τους Σέρβους και δεν γίνεται καμία αναφορά σε ελληνική συμμετοχή σε παραστρατιωτικές δυνάμεις.
Δεν αρνούμαι ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρχουν πράγματι ευθύνες Ελλήνων πολιτών. Τονίζω όμως ότι αυτές θα προκύψουν μόνο μετά από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το ελληνικό δίκαιο ποινικής διαδικασίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος έχει το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τη δήλωση του Υπουργού ότι ήδη η δικαιοσύνη επελήφθη αυτού του θέματος. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής πολλές φορές έχουν γραφτεί άρθρα, έχουν γίνει εκθέσεις, έχουν γίνει δηλώσεις, για να συμβεί κάποια τέτοιου είδους πρωτοβουλία αλλά δεν είχε γίνει μέχρι τώρα απολύτως τίποτα.
Αυτό το σημειώνω σαν πάρα πολύ θετικό και ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα και η δικαιοσύνη πράγματι να διερευνήσει όλες τις πτυχές του θέματος, διότι επιμένω ότι δεν πρόκειται περί φημών και εμπλεκομένων ή ενδεχόμενης συμμετοχής ή λέγεται ότι υπήρχε συμμετοχή Ελλήνων παραστρατιωτικών στις μάχες της Βοσνίας και στην εισβολή στην Σρεμπρένιτσα, αλλά υπάρχουν φωτογραφίες, υπάρχουν δεδομένα, υπάρχουν συνεντεύξεις των ίδιων των αναμειγνυόμενων σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Μπορώ να σας πω στον «Ταχυδρόμο» παραδείγματος χάρη της 13ης Νοεμβρίου 2004 υπάρχουν συνεντεύξεις δύο τέτοιων ανθρώπων οι οποίοι μεταξύ άλλων λένε συνταρακτικά πράγματα, ανατριχιαστικά θα έλεγα όπως: «Νοιώθαμε ικανοποιημένοι όταν σκοτώναμε μουσουλμάνους», ότι έριξαν ένα τζαμί στη Σρεμπρένιτσα με τα πολυβόλα τους έτσι για να περνάει η ώρα, ή ότι είχαν ένα Σέρβο διοικητή ο οποίος είχε πολυετή θητεία στη Λεγεώνα των Ξένων και καταζητείται μέχρι και σήμερα σαν εγκληματίας πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και πολλά άλλα. Παραδείγματος χάρη έλεγαν ότι «μάχονταν οι μουσουλμάνοι σαν μπουνταλάδες και τους σκοτώναμε κατά δεκάδες», ότι «σε δεκατρία λεπτά αφήναμε περίπου τριακόσιους νεκρούς» και ότι «όταν σκοτώναμε μουσουλμάνους υπήρχαν στιγμές που το γιορτάζαμε για να απομακρύνουμε την ένταση της μάχης».
Αυτά είναι δηλώσεις επώνυμες -με όνομα και επώνυμο- στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Θέλω να πω λοιπόν ότι δεν είναι απλά και μόνο ενδεχόμενες κουβέντες περί ανάμειξης. Αυτό που πρέπει να διερευνήσει η δικαιοσύνη είναι αν υπήρξε συμμετοχή τους σε σφαγές αμάχων. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα κυρίως διότι όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε ζητήσει να ερευνηθεί ο ρόλος Ελλήνων εθελοντών. Διότι το πόρισμα που έβγαλε η ολλανδική Βουλή βάσει του οποίου οδηγήθηκαν Ολλανδοί κυανόκρανοι στη δικαιοσύνη και μάλιστα παραιτήθηκε τότε η ολλανδική Κυβέρνηση- μιλούσε για συμμετοχή Ελλήνων παραστρατιωτικών στο Σώμα Ντρίνα που είναι ακριβώς το Σώμα μέλη του οποίου εμφανίζονται στο βίντεο αυτό που παρουσιάστηκε στη δίκη του Μιλόσεβιτς.
Εν πάση περιπτώσει χαίρομαι γι' αυτό που είπα, για τη διαβεβαίωσή σας, ότι η δικαιοσύνη επελήφθη. Αισθάνομαι ότι πρέπει να επιληφθεί. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα η οποία κλείνει τα μάτια της σε αυτό το γεγονός, ενώ άλλες χώρες όπως η Ολλανδία για παράδειγμα, της οποίας πολίτες ήταν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και ευθύνονται για το γεγονός ότι έμειναν απαθείς στην εισβολή των Σέρβων, ήδη έχουν καταδικαστεί στην Ολλανδία με πρωτοβουλία της Βουλής -και εδώ θέλω να επισημάνω κάτι κύριε Πρόεδρε- και παραιτήθηκε και η Κυβέρνηση των ημερών εκείνων.
Καθ' όσον αφορά την πρώτη παρατήρησή σας, βεβαίως και δεν έχει αρμοδιότητα η Πρόεδρος της Βουλής να κάνει Επιτροπή, διότι ο Κανονισμός λέει πως τέτοιου είδους ειδικές επιτροπές γίνονται με πρωτοβουλία ή της Κυβέρνησης ή των κομμάτων. Δυστυχώς, με βάση τον Κανονισμό, οι Βουλευτές είναι εδώ μόνο για να κάνουν κάποια σχόλια και να χειροκροτούν τους ομιλητές. Δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν να τους αποδοκιμάζουν.
Όμως, είχα την απαίτηση αφενός μεν η Πρόεδρος της Βουλής να μου απαντήσει εγγράφως και να μου πει ότι αυτό δεν είναι δική της αρμοδιότητα ή, εν πάση περιπτώσει, να θέσει το θέμα η ίδια κατόπιν αιτήματος Βουλευτού ή στην Κυβέρνηση ή στα κόμματα. Και δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Εκεί ήταν η ένστασή μου, δεν υπήρχε καμία προσωπική αιχμή. Απλώς, αισθάνομαι πως όταν ένας Βουλευτής απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Βουλής δύο φορές, τουλάχιστον έχει την απαίτηση κάποιας απάντησης.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κύριε συνάδελφε, το μεν θέμα έχει ήδη τεθεί, η οργάνωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου είναι και αυτή γνωστή από χρόνια και ακολουθείται και δεν μπορεί τώρα να αλλάξει. Επομένως, δεν βρίσκω το λόγο.
Τώρα, αν έχετε μία πικρία ότι δεν σας απάντησε εγγράφως η Πρόεδρος, εν πάση περιπτώσει αυτό δεν είναι σοβαρό ούτε μπορεί πάντοτε η Πρόεδρος της Βουλής να απαντάει εγγράφως σε κάθε αίτημα. Να ξέρετε, όμως, ότι και η Πρόεδρος και το Προεδρείο πασχίζει προς την καλύτερη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος και της διεξαγωγής των συζητήσεων.
Να είστε σίγουρος ότι αυτό το αίτημα διαβιβάστηκε, αλλά, όπως ξέρετε, είναι ένα αίτημα το οποίο ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες του Προεδρείου της Βουλής, όπως τουλάχιστον σήμερα λειτουργεί.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Επιθυμώ τηλεγραφικά να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση απερίφραστα καταδικάζει το έγκλημα το οποίο έγινε στη Σρεμπρένιτσα. Επίσης, θα ήθελα να επαναλάβω ότι έχει ήδη επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη.
Φαντάζομαι, αγαπητέ συνάδελφε, ότι θα έχετε τη δυνατότητα και εσείς να προσφέρετε τα όποια στοιχεία τα οποία έχετε υπόψη σας, για να ολοκληρωθεί αυτή η προκαταρτική εξέταση.
Επιτρέψτε μου μόνο να σημειώσω ότι μέχρι την περάτωσή της έχω την εντύπωση ότι οφείλουμε πράγματι να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί και προσεκτικοί σε όποιες δηλώσεις μας, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουμε άδικα και αναίτια να τραυματίσουμε το κύρος και την εικόνα της Ελλάδας.
Σωστά παρατηρήσατε, κύριε Ανδριανόπουλε, ότι το κρίσιμο δεν είναι η συμμετοχή κάποιων Ελλήνων στον πόλεμο. Το κρίσιμο είναι εάν πράγματι υπήρξαν Έλληνες οι οποίοι συνέβαλαν στη σφαγή. Αυτό είναι οπωσδήποτε καταδικαστέο και επαναλαμβάνω ότι διερευνάται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων».
Το δημοσίευμα της εφημερίδας Indepentent
Greek role in Srebrenica massacre investigated
By Daniel Howden
29 June 2005
Greece has launched a judicial inquiry to discover the extent of its involvement in the Srebrenica massacre, Europe's worst atrocity since the Second World War.
An Athens prosecutor announced a preliminary investigation to find what role Greek volunteers played in the slaughter of 8,000 Muslim men, women and children in the UN enclave in Bosnia in 1995. With the 10th anniversary of the massacre on 11 July, and Bosnian Serb authorities admitting the extent of the massacre, any confirmed Greek involvement would embarrass Athens seriously.
Greece was a staunch ally of the Milosevic regime in the Yugoslav wars of succession in the 1990s but the presence of Greek paramilitaries fighting with Bosnian Serbs has not been fully investigated. The part played by the so-called Greek Volunteer Brigade in the assault on Srebrenica was widely reported in Greece at the time but veterans of the brigade have gone to ground since the formation of the war crimes tribunal that indicted the former Serb and Yugoslav president Slobodan Milosevic.
Four members of the unit received medals of honour from the Bosnian Serb leader, Radovan Karadzic, within a month of Srebrenica's fall.
A report in 2002 by the Dutch government - whose own armed forces, in Srebrenica as UN peacekeepers, were heavily criticised for failing to protect civilians - describes how the unit raised the Greek flag in the town after the takeover.
It also cited video footage of the event and revealed that Greece sent arms shipments to the Bosnian Serb army in contravention of sanctions. The report detailed communications between the volunteer brigade and the Bosnian Serb commander Ratko Mladic - now wanted for alleged war crimes - in which he urged them to raise the Greek flag over the conquered enclave. In an intercepted phone call, General Mladic is heard telling them to record the flag-raising for propaganda purposes.
The investigation could be a watershed for Greece, which despite belatedly distancing itself from Mr Milosivec, now on trial at The Hague, has done little to acknowledge its own support for the worst excesses of Serb nationalism in the 1990s. The Greek government has previously ignored calls for an investigation into the public recruitment of its citizens into paramilitary brigades to fight in the Yugoslav wars. In what appeared to be a pre-emptive admission, the Greek Justice Minister, Anastasios Papaligouras, told parliament last Friday that Greeks may have participated in the slaughter but said they were not members of the armed forces.
An article run at the time in the Greek daily Ethnos newspaper on the "heroic" exploits of the volunteers in Srebrenica, prompted an overwhelming response from enthusiastic readers wanting to sign up to fight.
Takis Michas, whose book Unholy Alliance: Greece and Milosevic's Serbia, lifted the veil of silence on the issue said many would be shocked at Greek complicity in Bosnia: "What seemed incomprehensible during the Bosnia and Kosovo wars was not so much that Greece sided with Milosevic, but that it sided with Serbia's darkest side."
................................................................
Greece faces shame of role in Serb massacre
War crimes tribunal will hear secrets of support for Milosevic's ethnic cleansing
Helena Smith in Athens
Sunday January 5, 2003
The Observer
It is what Hellenes have long feared: the shattering of a conspiracy of silence that has surrounded the role of Greek volunteers who proudly flew their flag at Srebrenica, after participating in Europe's
worst massacre since the Second World War, when 7,000 men, women and children died.
Next week, as Greece settles into the presidency of the European Union, Milan Milutinovic, Serbia's ecently retired president, will be brought before the war crimes tribunal at The Hague. Greek involvement in the atrocity, as well as other secrets Athens would prefer buried, could be revealed when the 60-year-old testifies.
No one, it is said, played such a pivotal role in the alliance between Athens and Belgrade during the Nineties Balkan conflicts. As Yugoslavia's ambassador to Greece, Milutinovic was Slobodan Milosevic's most trusted lieutenant. His links with Greece's political, religious and business elites were allegedly crucial to Serbia's secret economic infrastructure. They allowed the country to evade United Nations sanctions and, according to the International Criminal Tribunal, contributed considerably towards Milosevic's war machine.
When the diplomat was promoted to Foreign Minister in 1994, he retained his Athens post for several months when, EU diplomats say, he stashed away funds to buy villas and other prime properties in Athens and Crete at the behest of his boss.
With Greece's admiring public, pro-Serbian church, tolerant media and governments that supported Milosevic, Athens was seen as a bolt-hole by the now disgraced president. As Bosnian Serb ethnic cleansers torched villages, it was here Milosevic would escape to enjoy the hospitality of Greek politicians. Marko losevic, his lascivious smuggler son, declared Greece 'my first home'.
'This is our best-kept secret, the subject no politician of any persuasion has ever wanted to broach,' said Takis Michas, author of Unholy Alliance: Greece and Milosevic's Serbia. 'In an era where everyone is saying sorry, in Greece at least no one has shown remorse for the crimes in Bosnia when undoubtedly a significant proportion of the political establishment bear some responsibility.'
The US-published book, yet to be printed in Greek, records in shocking detail the relationship between the two Orthodox nations, including the leaking of Nato military intelligence under socialist leader Andreas Papandreou.
The Greeks know their past may be catching up with them. After last month's long statement of contrition before the Hague tribunal by the former Bosnian Serb leader, Biljana Plavsic, many believe it is only a matter of time before others open up too.
A Dutch documentary investigating Greek complicity in the Serb wars was aired on local television in which a director of the semi-official Athens News Agency, Nikolas Voulelis, admitted to widespread censorship. During the wars the Greek media was fanatically pro-Serb, portraying Yugoslav Muslims as 'infidel Turks' bent on destroying their Orthodox brethren. 'Editorial interference was a given,' he said.
But it was not only hospitality or money that the Greeks offered. Spiritual succour was provided by the Greek Orthodox church which sent priests to the front line (several clerics received bravery medals from Plavsic).
In a step repeated in no other country, Archbishop Serafeim invited the Bosnian Serb leader Radovan Karadzic to visit Athens in 1993. At a mass rally attended by prominent politicians, the indicted war criminal proclaimed: 'We have only God and the Greeks on our side.'
Last year, in a 7,000-page report that the Dutch authorities commissioned into the 1995 Srebrenica massacre, Greece was revealed to have sent shipments of light arms and ammunition to the Bosnian Serb army between 1994 and 1995. The report describes how Greek volunteers were implored, in intercepted army telephone conversations, to raise the Greek flag after the town fell. In one, General Ratko Mladic asked that they record the scene on video for propaganda purposes.
Around 100 soldiers are believed to have joined the Greek Volunteer Guard, formed at Mladic's request. The unit, which fought alongside Russians and Ukrainians, was led by Serb officers and had its own insignia - the double-headed eagle of Byzantium. At least four of its members were awarded the White Eagle medal of honour by Karadzic.
Although their 'heroic' exploits were widely reported in the Greek press, the volunteers have gone to ground since the creation of the war crimes tribunal. No government or party has ever sought an inquiry into their activities.

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες